Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen schoonmaken jaarlijks of één keer in de twee jaar

Het is niet nodig om de zonnepanelen maandelijks te reinigen en na een fikse regenbui zal de meeste verontreiniging (fijn stof, stuifmeel, sahara zand) wel weer zijn weggespoeld. Hardnekkige verontreiniging zoals bladeren en uitwerpselen van vogels zal doorgaans achterblijven op de zonnepanelen met de mogelijke gevolgen zoals eerder beschreven. Afhankelijk van de verontreiniging adviseren wij om uw zonnepanelen jaarlijks of één keer in de twee jaar schoon te maken op de hierboven omschreven manier. Onze glazenwassers nemen deze tijdrovende taak graag van u over.

Wat zijn de voordelen van ons systeem ten opzichte van bestaande schoonmaakmethodes?

  • Uw panelen presteren optimaal door een goede reiniging ( meer rendement )
  • Er wordt gereinigd zonder chemicaliën, alleen met osmose water en een speciale extra zachte zonnepanelen borstel
  • Door het osmosewater vermijden we detergenten, en wordt uw regenwater niet vervuild
  • Geen beschadiging aan uw panelen
  • ARBO verantwoordt bezig
  • Dankzij het osmosesysteem werken wij 2 tot 3 keer zo snel

Wij werken in een straal van 30 kilometer rondom Venray.

Nadelige effecten

Net als ramen worden zonnepanelen op den duur vuil. Het oppervlak van het zonnepaneel-glas zal minder snel vuil vasthouden vanwege speciale behandelingen die het glas in de fabriek krijgt, maar na verloop van tijd zal het glas toch vuil vasthouden. Door dit vuil kan minder licht de zonnecellen bereiken waardoor de energieopbrengst zal afnemen. Het doel van een zonnepaneel is ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk licht (fotonen) de zonnecellen kan bereiken. Reflectie van het glas en onzuiverheden in het zonnepaneel zullen nadelige effecten hebben voor het uiteindelijke vermogen van het zonnepaneel.

Zonnepanelen reinigen Venray Helmond Venlo Horst

Vervuiling

Hoewel veel factoren invloed hebben op het produceren van energie bij zonnepanelen zijn experts het eens dat u door vuil op het paneel energie zult verliezen. TNO-studie heeft aangetoond dat vervuiling van zonnepanelen een duidelijk effect kan hebben op het rendement ervan. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat het rendement van vieze zonnepanelen na één jaar tijd kan dalen met 4,4% tot 7,7%. Het is dus verstandig uw zonnepanelen minimaal één maal per jaar te (laten) reinigen, hierdoor blijft de energie productie optimaal en zal eventueel ophopend vuil tussen het aluminium frame en het glas worden voorkomen.

Meer informatie: TNO onderzoek reiniging zonnepanelen

Moderne zonnepanelen

Moderne zonnepanelen zijn opgebouwd uit drie interne groepjes van cellen, ook wel “strings” genoemd. Deze drie strings zijn aan elkaar gekoppeld met een zogeheten “By-pass” diode. Deze diodes zorgen ervoor dat als één interne string minder energie produceert, deze zal worden overbrugd. Zo zal het zonnepaneel voor 1/3 minder energie produceren en valt niet altijd het hele paneel of systeem uit. Omdat de by-pass diode geleidelijk overbrugt en niet als een schakelaar werkt zal vuil bij sommige merken zonnepanelen nadelige effecten kunnen hebben op de energieproductie van het gehele systeem.

Plat dak

Op een plat dak worden de zonnepanelen vaak met een lage helling geplaatst. Vroeger was dit 30 graden maar tegenwoordig is dit standaard 15 graden en zelfs minder. Heel goed voor de windbelasting en de opbrengst per vierkante meter. Iets minder is het voor de bevuiling van het paneel. Onder aan het paneel ontstaat snel aanslag. Dit moet minimaal elk jaar schoongemaakt worden.

Bomen in de buurt

Bomen die in de buurt van zonnepanelen staan zorgen voor extra vervuiling van uw panelen. Ze geven schaduw, trekken vogels die op de zonnepanelen poepen en ze zorgen ook nog eens voor aanslag. Ook al staan de bomen niet direct in de buurt van de zonnepanelen dan zorgen ze vaak nog voor extra aanslag door de pollen en deeltjes die in de lucht komt. De aanslag verzamelt zich uiteindelijk onderin en dit vormt een broedplaats voor allerlei soorten algen.